Bir Hobin Olsun
05 Ağustos 2020Bir Hobin Olsun
Hobi Ciddi Bir İştir.
Nerede, ne zaman doğduğumuza karar veremeyiz. Aynı şekilde hangi okula gideceğimiz ya da hangi mesleği seçeceğimiz bile çoğunlukla kendi irademiz dışında hayat şartlarına göre şekillenmektedir. Bunun için bu gibi detaylar genelde kişiler hakkında bütün olarak bilgi edinmemize yardımcı olmaz.
Ama boş zamanlarımızı nasıl geçirdiğimiz, bizim en özgür ve kişisel tercihlerimizdir. İşe başvuran adaylara, yarışmaya katılan yarışmacılara sorulduğu gibi, günlük hayatta bizler de yeni tanıştığımız insanların ilgi alanlarını merak edip sorarız. Hatta bu özel ilgi alanları sayesinde birbirimizi tanır ve yakınlaşmaya başlarız.
Özel bir ilgi alanı bulunmayan insanlara, boş zamanlarını nasıl geçirdikleri, ne yaptıkları sorulduğunda “Aslında son günlerde pek zamanım olmadı” ya da “Son okuduğum kitabın, izlediğim filmin adı dilimin ucunda ama hatırlayamıyorum” gibi kaçamak cevaplar verirler.
Aynı şekilde kendi işini kurup başarılı olan ya da profesyonel hayatta çok yüksek makamlara gelenler arasından kendilerine neredeyse hiç boş zaman ayıramayan insanlar da “Benim hobim işimdir” tarzında bahaneler üretebilmektedir. İnsanlar bir kere dünyaya gelmektedir ve bütünleşik olarak yaşamaktadırlar.
Kişisel gelişim ve sağlıklı zihin için, iş hayatındaki başarı tek başına yeterli değildir. Rekabet koşullarının tüm zamanlardan çok daha ağır olduğu çağımızda, çok çalışmak fiziksel anlamda zarar görmemize neden olduğu kadar, ruhsal sağlığımızı da olumsuz etkilemektedir.
Zihnimize molalar vererek daha sağlıklı ve dengeli bir hayat sürdürebilmek için çok çalışmak kadar boş zamanlarımızı kaliteli geçirmeye de ihtiyacımız vardır.
Hobi ile Gelişimi Siz de Fark Edeceksiniz.
Araştırmalar beynimizi uyaran etkinlikler yapmanın IQ seviyesini arttırdığını söylüyor. Bu doğru; yeni bir şeyler öğrendiğimiz her an beynimiz zinde kalıyor ve kendisini geliştiriyor. Tabi ki çapraz bulmaca, sudoku çözmek gibi etkinlikler de keskin bir zekaya sahip olmanın yollarından biri fakat bu yazıda başka hobilere ve sağladığı yararlara değineceğiz.
Bir enstrüman çalabilmek insana büyük keyif verdiği gibi işitsel becerileri de geliştirmektedir. İster kendi kendinize isterseniz de bir öğretmen eşliğinde siz de bir müzik aleti çalabilirsiniz. Müzikal yeteneklerinizi keşfetmek ve dışarı çıkarmak için genç yaşlarda çalmaya başlamak daha etkili olur, fakat öğrenmenin yaşı olmadığını da bir kere daha hatırlayalım.
Yabancı bir dil öğrenmek, sadece yeni ülkeleri rahatlıkla gezebilmenize ve yabancılarla konuşabilmenize yaramıyor. Aynı zamanda beyninizin yaşlanmasını geciktiriyor ve ileriki yaşlarda kavrama yeteneğini arttırıyor. Birkaç dil öğrenmek beyninizin idari kısmını geliştiriyor, yani zihniniz normalde zorlanabileceği görevleri daha iyi yapabilir hale geliyor.
Resim yapmak hoş vakit geçirmenizi sağlarken yaratıcılığınızı arttırıyor ve gelecekte kişisel serginizi oluşturmanız için imkân sunuyor.
Bu gibi örnekler daha da arttırılabilir. Kendinize bir an önce en uygun hobiyi edinmeniz dileğiyle!